ΚΑΤΑΛΟΓΟΣΗ επόμενη εκδήλωση ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ποίηση σε μικρόψυχους καιρούς2017
ISBN: 978-960-576-635-1

Λ.Τ.14,00 €
Ποίηση σε μικρόψυχους καιρούς     
συγγραφέας : Πασχάλης Στρατής
σειρά: Μελέτες-Δοκίμια

σελ. 272
διαστ. 14.5 x 21.5  
1η έκδοση
Κυκλοφορεί
τιμή αγοράς με ΦΠΑ: 14,84 €
τμχ:  
Προσθήκη στο καλάθι
Add to basket
 
 
Περιγραφή
Η μικροψυχία του καιρού δεν είναι έξω από μας. Αν η επιθυμία μας να μιλήσουμε στον διπλανό μας και να του μεταφέρουμε το πνεύμα αυτό που ονομάζουμε ποίηση είναι ισχυρή, τότε δεν θα ήταν καλό ν’ αναζητήσουμε μέσα μας τη μικροψυχία και να την κατανικήσουμε ώστε να επιτύχουμε αυτόν το σκοπό μας; Κάτι που δεν γίνεται ούτε χωρίς κόπους ούτε χωρίς θυσίες. Αυτό είναι άλλωστε και το στοίχημα των ημερών. O εγκλωβισμός του σύγχρονου ανθρώπου ίσως άδηλα μας προτείνει και κάποιους άλλους τρόπους για μια διαφορετική λειτουργία της ποίησης, παρά την αντιποιητικότητα των καιρών. Μιας ποίησης που αποτινάζει τη σκόνη των βιβλιοθηκών και ανοίγεται χωρίς συμπλέγματα σε μια κατά μέτωπο αναμέτρηση με το διαδραστικό τεχνολογικό μέλλον. Με ποιο τρόπο; Μα αυτό είναι και το ζητούμενο. Πράγμα που δίνει στην εποχή μας ενδιαφέρον συγκλονιστικό.   Γι’ αυτό και το πικρό ερώτημα του Χαίλντερλιν δεν θέλω να το βλέπω σαν μια απαισιόδοξη διερώτηση. Προτιμώ να το αντιμετωπίζω σαν μια ρητορική απορία. Στην οποία ο ποιητής απαντά με σαφήνεια.   Ερώτηση: «Μα είναι δυνατόν να παρουσιάζονται ποιητές σ’ έναν μικρόψυχο καιρό; Προς τι;» Απάντηση: «Αυτό δεν τίθεται ως ζήτημα. Ανώφελοι ή αναγκαίοι, οι ποιητές πάντα θα εμφανίζονται, σαν τους ιερείς του Βάκχου, μες στο σκοτάδι και της πιο βαθιάς νύχτας. Κυρίως τότε».   Μελέτες, άρθρα, δοκίμια, ποιητικά πεζά, εισαγωγές σε ανθολογίες, ομιλίες, παρεμβάσεις σε συνέδρια, συμμετοχές σε προγράμματα θεάτρου και αφιερώματα είναι τα περισσότερα κείμενα του Στρατή Πασχάλη που συγκεντρώνονται εδώ. Γραμμένα από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 μέχρι σήμερα. Απηχώντας ο γενικός τους τίτλος τον γνωστό στίχο του Χαίλντερλιν, στην εποχή αυτή της κρίσης και της μετάβασης προς το απειλητικό άγνωστο, τα πεζά τούτα ας μη θεωρηθούν «δοκιμές» λόγιου ποιητή, αλλά περισσότερο εργόχειρα λυρικού στοχασμού –ακόμα κι όταν εξερευνούν πολύ πεζές διαδικασίες, όπως η λογοτεχνική κριτική– ενός χειροτέχνη της γραπτής σκέψης.

Απόσπασμα από το βιβλίο
Χαμένος στη μετάφραση και τη δημιουργία, τη μουσικότητα και την αφήγηση, το παράδοξο και το ρεαλισμό, το ενστικτώδες και τους κανόνες, προσπαθώντας μετά μανίας να γίνω επίτηδες ανορθόγραφος, ενώ παρέμενα δυσανάγνωστος καλλιγράφος, ο καθαρός μοντερνισμός σαν κωδικοποιημένη αισθητική, για να πω την αλήθεια, ποτέ δεν με κέρδισε. Εκτός κι αν επρόκειτο για την αυθεντική, αρχέτυπη φωνή-γραφή τού καθενός μας, που έρχεται στην επιφάνεια μοναδική κι αποτυπώνεται με τις πιο αυτοσχέδιες και αδιανόητες μεθόδους. Αλλά ούτε κατά βάθος και η παράδοση κατόρθωνε να με κάνει δικό της. Εκτός ίσως από τον παραδοσιακό μόχθο για τη διακριτική παρουσία μιας ανυστερόβουλης, παρ’ ολίγον ανώνυμης, δωρεάς που ανήκει μόνο σε όποιον τη διαβάζει. Ό,τι μ’ ενδιέφερε: να βρω τα πρόσφορα μέσα για να μεταδώσω εκείνο που ήθελα. Πολλές φορές, κυριολεκτικά τα δανείστηκα. Ό,τι κι αν έκανα ήταν πειραματικό. Επιδιώκω να φτιάχνω πράγματα που να λένε κάτι. Μ’ ενδιαφέρει να μιλώ στον άλλο κι ας φοράει ωτασπίδες. Και να τον κερδίζω ακόμα και με βουβές, ακατάληπτες, χειρονομίες. Τίποτα περισσότερο. Άλλωστε, η ποίηση δεν ορίζεται. Μόνο αναγνωρίζεται. Σαν κάτι φυσικό που το εισπράττεις πριν καν σκεφτείς. Αποτυπώνει τη βαθύτερη αυθεντικότητα, την εκστατική απορία, την απάντηση στο αναπάντητο. Γι’ αυτό και δεν είναι μόνο τέχνη. Είναι και στάση ζωής. Διαρκής αναζήτηση γνησιότητας πάνω και έξω από τις σχετικές αξίες και μόδες που ορίζουν τη συμβατική ζωή των κοινωνιών. Ασκώντας την ποίηση, βιώνεις μια εσωτερική περιπέτεια όπου φαντασία και πραγματικότητα συμπλέκονται και δικαιώνονται αμοιβαία δίνοντάς σου κάθε τόσο την αίσθηση της αληθινής ζωής. Αν αυτή την εμπειρία κατορθώσεις να τη μεταδώσεις στους συνανθρώπους σου μέσα από ένα συναρπαστικό παιχνίδι με τις λέξεις, τότε ελευθερώνεσαι από τον εαυτό σου και υπηρετείς έμπρακτα την αγάπη.
 
 

 
  

Σχόλια  (0)

Αφήστε το σχόλιό σας
Όνομα (δημοσιεύεται)
email (ΔΕΝ δημοσιεύεται)
Σχόλιο


Τα σχόλια αναρτώνται εφ' όσον αφορούν κριτικές στα βιβλία και όχι σε πρόσωπα και πληρούν τους κανόνες δεοντολογίας


Οι τελευταίες εκδόσεις στην ίδια σειράΒιβλία του συγγραφέα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Θοδωρής Καλλιφατίδης
Τιμάνδρα Τιμάνδρα
Κωνσταντίνος Θεοτόκης
Κορφιάτικες Ιστορίες Κορφιάτικες Ιστορίες
Κώστας Ταχτσής
Το τρίτο στεφάνι Το τρίτο στεφάνι
Χριστίνα Ντούβρη
Συμφωνία Κολάσεων Συμφωνία Κολάσεων
Αλέξανδρος Καψοκαβάδης
Το πικρό Το πικρό
Θωμάς Σίδερης
Τα τρένα της σιωπής Τα τρένα της σιωπής
Wilhelm Busch
Το Όνειρο του Εδουάρδου Το Όνειρο του Εδουάρδου
Γιώργος - Ίκαρος Μπαμπασάκης
Ίχνη και χνότα Ίχνη και χνότα
Εσμεράλδα Γκέκα
Παράδοξος ύπνος Παράδοξος ύπνος
Αν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τις εκδηλώσεις και τις νέες κυκλοφορίες μας, παρακαλούμε συμπληρώστε το email σας και πατήστε <εγγραφή>